Blog

Niet meer repareren wat stuk is!

voorkomen dat dingen stuk gaan. Hoe doe je dat?
Alles begint met een goed plan met andere woorden het ontwikkelen van een goede visie. Als het plan op tafel ligt gaan we kijken wat we nodig zijn om het plan ten uitvoer te brengen welke middelen willen we gaan inzetten, op welk moment gaan we deze middelen inzetten en met wie gaan we samenwerken.

Niet repareren!

2018 is voorbij en 2019 is begonnen. Tijd om plannen te smeden voor het nieuwe jaar en goede voornemens te maken. Eén ding dat we in het nieuwe jaar niet meer gaan doen is reparatiewerk verrichten. We gaan gewoon voorkomen dat dingen stuk gaan, dan is er ook niets te repareren.

Wat moeten wij als boeren in de melkveehouderij repareren?

Ons imago, onze merklading, ons bestaansrecht, want daarin worden we telkens weer aangevallen door allerlei partijen. Vaak bemerken we verschrikt in de krant, op tv of op social media, in de lokale politiek of soms gewoon op het schoolplein van onze kinderen dat er opnieuw een partij is die vaak zonder enige kennis van zaken ongefundeerd van alles over en van onze sector vindt en maatregelen eist op allerlei gebied. Hierdoor wordt het voortbestaan van ons bedrijf in de toekomst niet gemakkelijker.Voorkomen dat het stuk gaat hoe doen we dat?

Maak een plan; zorg dat je het verhaal van jou en je bedrijf helder hebt, waarom doe je de dingen die je doet, wat is je toekomstvisie, waarom geloof je in je jouw bedrijf en waarom ben je er trots op en waarom ben je waardevol voor je omgeving. Maak een jaaragenda; wat zijn de momenten in het jaar waarbij jij je bedrijf en je verhaal kunt vertellen. Haak aan bij themadagen van diverse organisaties zoals de landelijke Dutch Agri Foodweek of heel lokaal tijdens de jaarmarkt of straks op de voorjaarsmarkt of zomerbraderie. Zoek de samenwerking; eendracht maakt macht! Als we zorgvuldig onze thema’s kiezen en we werken allemaal gezamenlijk aan dit zelfde thema dan worden we zichtbaar en gehoord. Heel doeltreffend is met een aantal collega-boeren af te spreken om op social media dezelfde trefwoorden te gebruiken ondersteund met een #.Proactief een onderwerp in het nieuws brengen.

Als je een goed plan hebt, dit plan hebt ingepland in de jaaragenda - rekening houdend met de actuele thema’s - en goede afspraken hebt gemaakt met collega boeren, dán kunnen wij nieuws maken. Bent u al geïnspireerd geraakt of heeft u vragen? U kunt mij bereiken op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dan kunnen we ervoor zorgen dat het juiste verhaal over ons wordt geschreven en verteld. Hiermee kunnen we de continuïteit van ons bedrijf borgen in de maatschappij. Je zou ook kunnen zeggen; voorkomen is beter dan genezen. Heel veel succes met het maken van de nieuwe plannen voor 2019.

Groet,
Wija

Meer weten?

Overzicht alle Blogs