Blog

Column: Eten als Bewuste Verbinding

Eens per jaar gaan we met het hele team van Wija gezamenlijk uit eten. Dit jaar was het Sven, onze vormgever, die de locatie mocht kiezen.

Zijn keuze viel op een knus Spaans restaurant, waar we genoten van heerlijke tapas: kleine hapjes op houten planken, midden op tafel gezet om te delen. De sfeer was informeel, en al snel kwam het gesprek op eten: wat we thuis koken, waar we boodschappen doen, en wat ons inspireert in de keuken.

De avond vloog voorbij en de ene na de andere culinaire suggestie werd gedeeld. Ik wist meteen dat het zonde zou zijn om al die geweldige ideeën zomaar te vergeten. Dus heb ik de app-groep “Chefs Special@Wija” opgericht. Een plek waar we, om beurten, onze favoriete recepten delen. Ik kijk ernaar uit om te zien welke verrassingen en inspiraties we in de komende tijd gaan ontdekken. Het is niet alleen een leuke manier om elkaar beter te leren kennen, maar ook een bewuste manier om met eten bezig te zijn.

Bewustzijn rondom eten is iets wat we de afgelopen jaren steeds meer lijken te zijn kwijtgeraakt. Eten is overal verkrijgbaar. Op elke hoek van de straat, in supermarkten vol duizelingwekkende keuzes. Het lijkt bijna alsof het uit de lucht komt vallen, zoals Manna uit de Bijbel. Maar dat gemak heeft ons vervreemd van wat eten echt is en waar het vandaan komt. Hoe wordt het geproduceerd? Hoe belangrijk is onze grond? En wat zit er eigenlijk allemaal in ons voedsel? We lijken het gewoon te accepteren, zonder erbij stil te staan.

VoedselzekerheidTotdat je, net zoals ik laatst, wordt geconfronteerd met een nieuwsbericht: “Regenwormen oorzaak hoge concentraties PFOS in eieren van hobbykippen in Zuid-Holland Zuid en Altena”. Het is een harde herinnering dat voedselveiligheid niet zo vanzelfsprekend is. Het brengt mij terug bij de vraag: hoe kunnen we als voedselmakers, en iedereen in de keten, meer aandacht schenken aan #voedselveiligheid en #voedselzekerheid?

Misschien begint het simpelweg aan tafel. Samen, als huishouden, met zorg en aandacht voor wat we eten. Door te kiezen voor eerlijk en puur voedsel, en dit vervolgens met liefde te bereiden. Zoals we op ons werk recepten delen, kunnen we dit ook in onze sociale kringen doen. Waarom niet een simpel, eerlijk recept delen op sociale media? Of een proeverij organiseren in een lokale boerderijwinkel?

Misschien is dat wel het antwoord. Want praten over eten, doet eten. En wie weet: het bewustzijn dat goed en gezond eten niet zomaar uit de lucht komt vallen, begint bij dat ene gesprek aan de keukentafel. 

En wat is jouw recept om die bewustwording op gang te brengen?

Ps

Columniste Veldpost

WijaTegenwoordig ben ik een van de columnisten van Veldpost. Deze column is ook altijd bij ons op de website te lezen.

Bewust eten, van tafelgesprek tot maatschappelijke verandering

Het bewustzijn over wat we eten en hoe we omgaan met voedselproductie is actueler dan ooit. Met mijn ervaring in het werken met ondernemers en consumenten, deel ik graag mijn inzichten en inspireer ik uw publiek om bewuster om te gaan met voedsel. Of het nu gaat om lokale ondernemers, scholen of maatschappelijke organisaties, bewust eten raakt ons allemaal.

Bent u op zoek naar een boeiende spreker die dit thema op een toegankelijke en inspirerende manier bespreekt? Ik deel graag verhalen en praktische tips over hoe we met kleine stappen – van recepten delen tot meer aandacht voor voedselveiligheid – een groot verschil kunnen maken. Samen zetten we #voedselveiligheid en #voedselzekerheid weer op de kaart.

Neem contact op voor meer informatie of om een presentatie te boeken die afgestemd is op uw behoeften en die van uw organisatie.

Spreker met impact