Blog

Laten we samen onze mooie agrarische sector omarmen

De coronatijd heeft gezorgd voor een tendens in de voedselmarkt. Waar vóór corona vooral status en merk belangrijk waren, gingen consumenten tijdens COVID-19 op zoek naar pure (streek)producten.

Wija - agrarische sector

Manoeuvres
Deze producten waren immers gewoon bij de boer of boerderijwinkel uit de buurt te koop. Op deze manier kon je, je boodschappen halen zonder dat je ingewikkelde ontwijk manoeuvres moest uitvoeren om je primaire levensbehoeftes in te slaan.

Rechtstreeks bij de boer
Op tv hoorde je dat verse groente en fruit goed zijn voor het immuunsysteem. Producten zijn nergens zo vers als rechtstreeks bij de boer vandaan. Gewoon eerlijke producten die met gevoel en liefde zijn behandeld om een zo hoog mogelijke kwaliteit aan de consument te bieden.

Boontjes uit Marokko
De boerderijwinkels kregen het druk, landwinkels melden grote omzetstijgingen tot wel 80 procent. In plaats van boontjes uit Marokko en asperges uit Peru, koos de consument massaal voor voedsel uit eigen buurt.

Drive-in alternatieven
Mensen die noodgedwongen zaten opgesloten in eigen huis vonden massaal de drive-in alternatieven van diverse agrarische ondernemers die als paddenstoelen uit de grond schoten. Niemand dacht meer aan gewasbeschermingsmiddelen of stikstof. Nee, de mensen wilden eruit, niet langer opgesloten zitten en lekker vers voedsel.

Lockdown
Meer dan ooit is duurzaam en gezond voedsel belangrijk geworden. Maar het feestje is van korte duur. In eerste instantie leek het coronavirus redelijk ingedamd en is Nederland weer langzaam uit haar intelligente lockdown opgestaan. Direct het moment dat de ‘’groenen’’ wakker worden! Tijd om weer de agrarische sector in een negatief daglicht te zetten. Want ja die stikstof is allemaal de schuld van onze sector en ook vervuilen wij gehele natuurgebieden met tientallen giftige stoffen.

Verduurzaming
Natuurlijk zijn er nog verbeterpunten op het gebied van verduurzaming en samenwerking met de natuur. Maar wat onze ‘’groenen’’ vergeten is dat Nederland voorop loopt als het gaat om verduurzaming, precisielandbouw en middelengebruik. Dit mag ook wel eens gezegd worden.

Vertel hoe het zit
En als zij het niet zeggen, zullen wij het zelf moeten doen! Vertel als akkerbouwer, melkveehouder, pluimveehouder, viskweker, loonwerker, varkenshouder etcetera gewoon hoe het zit. Dat jij je best doet om op een zo gezond en veilig mogelijke manier voedsel te produceren. En dat we trots moeten zijn op onze sector. Dat Nederlandse consumenten kritischer en bewuster moeten worden bij de aanschaf van voedsel.

Gezond en veilig voedsel
Niet meer voor de goedkoopste, maar juist voor gezond en veilig voedsel gaan. Wat gewoon bij jou uit de streek vandaan komt. Waar geen vliegtuigen voor hebben gevlogen. En waar geen veel te goedkope arbeidskrachten aan het werk zijn geweest om het in onze supermarkten te kunnen krijgen tegen de laagste prijs. Laten we samen onze mooie agrarische sector omarmen, en samen laten zien hoeveel moois we te bieden hebben.

Samen staan we sterker!