Als de zon opkomt boven de uitgestrekte velden van Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland, worden we eraan herinnerd waarom het noordoosten van Nederland zo uniek is.
Hier, zien we dat familiebedrijven niet alleen de spil zijn van onze landbouw, maar ook van onze economie. Toch lijkt er een groeiende kloof te bestaan tussen de perceptie van de samenleving en de realiteit van onze onmisbare sector, ziet Wija Koers, eigenaar van een marketingbureau in Hoogersmilde (DR). Ze schrijft in deze column over familiebedrijven.
Waarom voelt het alsof de samenleving niet meer trots is op onze sector? Deze vraag zou ons allemaal moeten bezighouden, vooral omdat het antwoord de sleutel kan zijn tot zowel begrip als waardering van ons werk. Het is hoog tijd dat we ons verhaal vertellen en laten zien waarom de landbouw van Noordoost Nederland essentieel is voor de economie van het hele land.
Op 15 mei vieren we de Internationale Dag van het Gezin
Vandaag, op 15 mei, vieren we de Internationale Dag van het Gezin. Die markeert het belang van sterke familiewaarden en herinnert ons eraan dat #dagvanhetgezin en #familiebedrijven een prachtige combinatie vormen. Onze sector is per definitie duurzaam. Het concept van duurzaamheid, gedefinieerd door de commissie-Brundtland in 1987, gaat over het bevredigen van de behoeften van het heden zonder de mogelijkheden van toekomstige generaties in gevaar te brengen. Het is een principe dat in het hart ligt van elk familiebedrijf in deze regio.
Deze familiebedrijven richten zich niet op kortetermijnwinsten, maar op het behoud en de verbetering van hun bedrijven voor toekomstige generaties. De winst wordt vaak geïnvesteerd in de bedrijven zelf, wat bijdraagt aan een duurzame economie en samenleving. Onderzoek van Nyenrode Business Universiteit toont aan dat familiebedrijven duurzaamheid vaak belangrijker vinden dan persoonlijke winst.
De rol van familiebedrijven in onze regio is veelzijdig
De rol van familiebedrijven in onze regio is veelzijdig. Ze vormen de ruggengraat van onze economie en dragen aanzienlijk bij aan de leefbaarheid in onze gemeenschappen. Van het sponsoren van lokale evenementen tot het bieden van stabiele werkgelegenheid, ook in economisch mindere tijden, hun invloed is overal merkbaar. Ze helpen niet alleen om het platteland leefbaar te houden, maar ook om de cultuur en gemeenschapszin te versterken.
Hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze bijdragen niet alleen erkend, maar ook gevierd worden door de samenleving? Het antwoord ligt in zichtbaarheid en communicatie. Bekend maakt bemind. Het is onze taak om de verhalen te delen, om te tonen wat er dagelijks achter de schermen gebeurt en om de trots die wij voelen over te brengen op anderen.
Denk aan de mensen en de verhalen achter dat product of die dienst
Als we het over trots hebben, vraag ik u: Waarom zouden we wachten op erkenning van buitenaf om trots te zijn op wat we doen? Laten we onze prestaties, onze inzet voor duurzaamheid, en onze bijdragen aan de lokale economie luid en duidelijk delen.
Terwijl u deze woorden leest op deze #dagvanhetgezin, vraag ik u om na te denken over de volgende keer dat u een lokaal product koopt of een lokaal bedrijf bezoekt. Denk aan de mensen en de verhalen achter dat product of die dienst. Is het niet tijd dat we, als gemeenschap, onze waardering uitspreken en onze trots tonen? Misschien is dat de echte vraag die we mee naar huis moeten nemen. Hoe kunnen wij, als gemeenschap, onze trots opnieuw kenbaar maken en de kloof overbruggen tussen ons werk en de perceptie van de samenleving?
Laten we deze vraag niet als retorisch beschouwen, maar als een uitnodiging om te reflecteren en te handelen.
Ps
Columniste Veldpost
Tegenwoordig ben ik de nieuwe columnist van Veldpost. Deze column is ook altijd bij ons op de website te lezen.
Presentaties en lezingen over Familiebedrijven; 'Duurzaamheid als Familiewaarde'
Bent u geïnteresseerd in de rol van duurzaamheid binnen familiebedrijven? Ik bied uitgebreide presentaties aan waarin dit thema centraal staat. Deze presentaties zijn bijzonder relevant voor familiebedrijven die hun duurzame praktijken willen verbeteren en voor organisaties die streven naar een duurzamere toekomst.
Tijdens deze presentaties verken ik hoe familiebedrijven duurzaamheid niet alleen als bedrijfsstrategie, maar als een kernwaarde zien die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Met praktische voorbeelden en best practices laat ik zien hoe deze bedrijven niet alleen streven naar winst, maar ook naar welzijn en het behoud van hun omgeving.
Of het nu gaat om kleine bijeenkomsten of grote conferenties, mijn doel is om deelnemers te inspireren met vernieuwende inzichten en hen te motiveren om duurzaamheid te integreren als een fundamenteel onderdeel van hun bedrijfsvoering en persoonlijke waarden.
Neem contact op voor meer informatie of om een presentatie te boeken die afgestemd is op uw behoeften en die van uw organisatie.